Despre inginerie de sunet la noi si la ei … despre patronat in industrie si pseudomanagement artistic … despre scoli si cursuri in domeniu … despre muzica si industrie in general si mai ales pe scurt …

Sunt cu capul astazi si de aceea am un titlu usor deslanat. Vreau sa scriu ca sa nu uit. Vreau sa scriu despre foarte multe lucruri intr-un singur articol.

Si de aceea plec de la afirmatia usor tampa a unui detinator de casa de discuri prin Romania: Noi nu avem oameni la sunet si de aceea la noi nu suna ca la ei. Noi, in Romania nu avem multe. Aseara am vazut ca nu avem nici macar gazon pe singurul stadion. Oameni la sunet, ingineri de sunet, sunetisti, oameni la butoane? Avem cacalau. Mai degraba nu avem management artistic sau mai bine spus avem un fel de pseudomanageri artistici. Nu vreau in nici un caz sa fiu avocatul apararii pentru oamenii de la sunet din Romania dar nici sa vorbeasca absolut orice “ciumpalac” despre aceasta profesie nu e in regula. Nu incerc sa caut scuze mai ales ca scuzele sunt ca gaurile din fund … fiecare avem una. Scoli de inginerie de sunet sau live sound pana la SAE Bucuresti de anul acesta nu am auzit sa se fi intamplat prin Romania in timp ce cursuri de management se gasesc la europaleti. Va dati seama ca pentru unii neni de prin bazarul muzical le cam scapa asta cu industria de afara? Nu stiu, nu au vazut, nu s-au prins, nu vor sa inteleaga faptul ca pentru fiecare cacat se creaza o infrastructura uriasa care infrastructura are la capatul tarlalei sau a randului de porumb un Manager.

Si imi vine in cap imaginea de sub scena de la U2 360 Tour de acum doi ani. Si ma uitam pe setupul de voce al lui Bono in ideea unei alte afirmatii cretine, cretine rau … pai Bono de la U2 are un Shure Sm58 si nu se mai plange de microfon … deci nu din cauza sculelor suna atat de bine vocea … Ce sa ii raspunzi cimpanzeului ? In afara de faptul ca vocea lui Bono ar suna excelent si pe un microfon de la castile de Live Chat … manca-ti-as talentul tau de talent menegier … sub Bono pe scena si nu ma refer la varianta kinky a expresiei s-a construit un intreg studio atarnat de firul de la Shure SM58 … Digico SD7, Bricasti M7 la Reverb, TC Electronic 2290 la Delay, una bucata Manley Vox Box printre altele pe partea de compresie vocala si altele asemenea …

Si vorbesc despre toate acestea cu precizarea ca desi ma depasesc oarecum dar macar eu stiu de ele fiindca ma interesez. Voi de ce nu va interesati? Eu ma reintorc in banca mea in fata unui Shure SM58 unde ma simt cel mai confortabil in speranta ca multi dintre “ei” se vor intoarce pe bancile scolii unde poate macar vor invata despre ce trebuie ei sa faca conform fisei postului pana la distributia de ineptii despre alte profesii.

Despre inginerie de sunet la noi si la ei … despre patronat in industrie si pseudomanagement artistic … despre scoli si cursuri in domeniu … despre muzica si industrie in general si mai ales pe scurt …

* Etichete: , , , , , , , , , , , , , .
* Articol adaugat in Muzica, Diverse
* Drepturile asupra fotografiilor sau a videoclipurilor sau a oricaror fisiere media (audio si video) adaugate articolului Despre inginerie de sunet la noi si la ei … despre patronat in industrie si pseudomanagement artistic … despre scoli si cursuri in domeniu … despre muzica si industrie in general si mai ales pe scurt … apartin celor ce sunt precizati ca si sursa a articolului de fata. In cazul singleurilor si videoclipurilor, drepturile apartin artistilor, managementului sau caselor de discuri cu care acestia sunt semnati.
* Pentru orice precizari, informatii aditionale, completari, pareri referitoare la articolul Despre inginerie de sunet la noi si la ei … despre patronat in industrie si pseudomanagement artistic … despre scoli si cursuri in domeniu … despre muzica si industrie in general si mai ales pe scurt … puteti folosi zona de comentarii de mai jos sau adresa de email pr@lazardaniel.ro.

Adauga un comentariu